mike hartog

Zolang ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd geweest in de samenhang tussen lichaam en geest. Of ik nu aan het sporten was, me bezig hield met het schrijven van toneelstukken en poëzie, naar de film of een concert ging of een museum bezocht, de onderliggende vragen naar de verbinding tussen het materiële en geestelijke hebben me altijd bezig gehouden.
Na een studie Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ben ik er gaandeweg van overtuigd geraakt dat het doceren van yoga voor mij een goede weg was om vorm te geven aan mijn interesse, aanvankelijk door eenvoudigweg scholen voor yoga en meditatie te bezoeken, cursussen te volgen en ervaring op te doen. Al tijdens een opleiding tot yoga docent bij de Saswitha Stichting voor Yoga en Wijsheid ben ik yogalessen gaan geven aan vrienden en bekenden, omdat ik de positieve werking van yoga merkte en deze ervaring graag wilde overdragen aan anderen. Daar ik in de eerste jaren het docentschap gecombineerd heb met een parttime baan in het jongerenwerk ben ik ook wekelijks yogalessen gaan geven binnen de trajecten voor jongeren in het ambulant jongerenwerk in Delfshaven, Rotterdam. Op een gegeven moment ben ik me fulltime gaan richten op het geven van yogalessen gedreven door het motto:
‘if you want to learn something, teach it’
Een verdere verdieping van yoga kreeg voor mij vorm via het contact met Swami Niranjananda Saraswati en de Bihar School of Yoga, in het jaar 2000. Ik volgde opleidingen, bijscholingen en cursussen binnen het curriculem van de Bihar School of Yoga, een traditie die yoga op een holistische wijze benadert, bijzonder geschikt voor mensen die naast de fysieke benadering van yoga ook aangetrokken worden door de maatschappelijke, spirituele en filosofische zijde van yoga. De intensieve Yogic Studies 1 en 2 van de Satyananda Yoga Academy Europe in kloosters in Hongarije en Bulgarije verdiepten en versterkten mijn yogapad.
Toen mijn kinderen nog klein waren heb ik een tweetal jaren met veel plezier yogalessen gegeven op een basisschool in Rotterdam. Ik kreeg de gelegenheid om kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar les te geven. Een ervaring waar ik met heel veel genoegen op terugkijk.
Ook een opleiding bij Stichting Yoga en Kanker in Amsterdam droeg bij aan het verbinden van mijn yogapraktijk aan wat de samenleving nodig heeft. In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heb ik enkele jaren yogalessen gegeven voor Stichting OOK (ondersteunig Oncologie).
Daarnaast ben ik gevraagd om yogalessen te geven binnen Penitentiaire Inrichtingen. De afgelopen 25 jaar heb ik yogalessen gegeven binnen de VBA (Verslaafden Begeleidings Afdeling), de ISD (Inrichting Stelselmatige Daders), het PPC (Penitentiair Psychiatrisch Centrum) en de UN (United Nations) en ICC (International Criminal Court) Detention Units.
Om me te blijven ontwikkelen en in contact te blijven met de traditie reis ik af en toe naar de Ashram van de Bihar School of Yoga in Munger, India. Deelname aan een Hatha Yoga Training en langere periodes van Progressive Training zorgen ervoor dat ik blijf kennismaken met een breed spectrum aan yogavormen (o.a, Hatha yoga, Raja yoga, Karma yoga en Jnana yoga) en deze klassieke vorm van yoga blijf toepassen in mijn eigen dagelijks leven. Deze integrale yoga ondersteunt me iedere dag weer om mezelf beter te leren kennen, om op een harmonieuze wijze te leven en om het volledige potentieel te verwezenlijken.
Voor mij is yoga dan ook een wijze van leven, een wijze om te inspireren en geïnspireerd te worden, een wijze om schoonheid en stilte te voeden én te blijven ervaren in het dagelijks leven, iedere dag opnieuw. Voor mij is yoga een wijze om ontspannen geconcentreerd te leren zijn, een dagelijkse praktijk om hoofd, handen en hart bij elkaar te brengen. En deze integrale en klassieke vorm van yoga vormt dan ook tot op de dag van vandaag de basis voor mijn vogalessen.
