The Spotlight Kid

The Spotlight Kid.

 

Luidruchtig ratelen de rolluiken langs het grote raam aan de achterzijde van het huis omlaag. Een druk op de knop doet ze tot stilstand komen. De zacht glanzend groene gordijnen sluiten    de keuken af van de lesruimte, enkele stoelen en tafel schuiven geruisloos over de bamboe-houten vloer de schaduw in. Uit beeld. De spots in het plafond zetten de lesruimte vervolgens in het volle licht. Met een druk op de knop. In het felle licht verschijnt deze ochtend slechts         één enkele yogamat in beeld, waarop met zichtbare zorgvuldigheid de bekende olijfgroene doek, het groene meditatiekussentje en een geru dhoti zijn geplaatst. Naast de mat staat een karaf  met water en één enkel glas.  Een opengeslagen schriftje met een balpen ligt te wachten op      de tijdelijke bewoner van alle nog te schrijven woorden…

Midden in de ruimte staat een camera op een statief geduldig te wachten op wat er komen gaat. Via een snoer is de camera verbonden met een laptop die voor verdere de verspreiding van     het ongewisse gaat zorgen. Tussen al deze objecten banjert een yogi, alsof hij nooit anders gedaan heeft, vanuit de anonimiteit van het vakantie vieren naar zijn plek in ‘the spotlight’.         Een afwezige assistent wijst op de klok en sommeert de weifelende yogi plaats te nemen op      het wenkende meditatiekussentje…

“Yoga dichtbij sessie zondagochtend 7.30 uur; TAKE 1, de uitzending kan beginnen én ACTIE:         de start van een nieuw yoga seizoen!”

 

Plaats het lichaam in een houding die bij je past. Een positie die zowel stevig, stabiel en comfortabel is. Voel hoe het lichaam contact maakt met de ondergrond, neem de tijd om het lichaam te plaatsen, wees nauwkeurig en zorgvuldig en aarzel niet om de positie van het lichaam te veranderen                als je voelt dat dit nodig is. Voel hoe je vanuit de stevige ervaring van contact met de ondergrond        het bovenlichaam kunt oprichten. De handen rusten in schoot of op de knieën in jnana mudra (energetisch, psychisch handgebaar van kennis, met de handpalm omlaag) of in chin mudra (energetisch, psychisch handgebaar van bewustzijn, met de handpalm omhoog). Voel welke positie  van de handen bij je past. De vingers dienen, ook tijdens het handgebaar, ontspannen te zijn.            Ga nogmaals na of het lichaam zowel stevig als comfortabel geplaatst is,  zodat je aandacht kunt richten op de meer verfijnde, subtielere manifestaties van het bewustzijn. Verplaats nu de aandacht naar de neus en maak contact met de beweging van de adem in de neus, voel de adem bewegen langs de binnenzijden van de neusvleugels…

 

Het voelt fijn om na een vakantieperiode de draad zo weer op te kunnen pakken, alsof het snoer van kralen al die tijd keurig netjes is blijven wachten tot het weer opgepakt zou worden.          Het voelt vertrouwd om middels een herkenbaar en eeuwenoud ritueel het collectieve geheugen aan te raken en over te dragen. Als een kralenspel, eenvoudig van vorm, en verfijnd in ervaring tegelijkertijd. Geruststellend is de herkenning van de vorm, uitdagend is de vraag om                  te vertrouwen op de kracht van de ervaring zoals deze zich in het moment aandient,              zoals het me geleerd is tijdens alle jaren van training bij The Bihar School of Yoga.

Yoga als een levende traditie, een traditie die continue in ontwikkeling is, een traditie               die respectvol de eeuwenoude rituelen en vormen benadert en tegelijkertijd in directe verbinding staat met de ontwikkelingen en uitdagingen in de huidige moderne samenleving. Een traditie   die actief helpt bij het zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd, en daarbij gebruik maakt van de methoden en technieken uit de rijke geschiedenis.

Het is een genoegen om na een periode van heilzaam lanterfanten, fris en uitgerust,              weer langzaam op gang te komen. Routines op te pakken zonder routineus te worden.           Oude bekenden te ontmoeten, in de lesruimte of op het computerscherm, alsof je hen             niet eerder bent tegengekomen, badend in nieuw licht.

Het maakt bescheiden om er, na een lange periode van afwezigheid, achter te komen dat je     een vak mag uitoefenen waar je in volle vrijheid veel van je kwaliteiten kunt verenigen,          waar je de verantwoordelijkheid mag dragen om zelf de inhoud van de yogalessen te bepalen, waar vorm en inhoud naadloos in elkaar overgaan, waar het aangename en het nuttige zich als vanzelfsprekend lijken te verbinden. En daar dan over gaan schrijven, dat is de opdracht           die ik me, na 25 jaar ervaring, voor de komende tijd heb gegeven.

Geachte cursisten, beste yogaliefhebbers, hari om,

Via deze blog hoop ik jullie in de komende tijd met enige regelmaat te informeren over yoga gerelateerde zaken. Zelf zie ik deze column als een noodzakelijke aanvulling op de wekelijkse lessen. De blog geeft me de gelegenheid de traditie, zoals deze mij is aangereikt, over te dragen op een eenvoudige, herkenbare en inspirerende wijze. De blog geeft me de mogelijkheid           om de yoga praktijk te onderbouwen, van achtergrondinformatie te voorzien en te verdiepen.

Mocht je een specifieke vraag hebben, dan is dit de juiste plek om je vraag te stellen.

Met hartelijke groet, om tat sat, Mike.

 

 

 

Een gedachte over “The Spotlight Kid

  1. Mooi Mike, je vernieuwde website en ik kijk al weer uit naar je volgende blog post. Ondertussen ben ik heel blij met Yoga Dichtbij, waarmee we toch maar mooi wekelijks zo’n 120km moeiteloos overbruggen en waarbij ik met veel genoegen “ het lichaam plaats in een houding die bij mij past”
    Nel de Koning

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *